Schrödihraní - léto (8.-12.7. 2019)

13.07.2019 14:54

    Letní prázdniny, pondělí 8. července, 8.00, Schrödihranííí. Jupí! Schrödingerův herní klub startuje týdenní příměstský tábor plný deskových a karetních her. To znamená 40 hodin hraní!

    Prvním zahajovacím dnem se přesouváme prostřednictvím legendární strategické hry Carcassonne do středověku, kde se vydáváme se svojí družinou na cesty, louky, do měst a klášterů, abychom hledali chytrým rozmístěním ať už sedláků, lupičů, mnichů nebo rytířů, štěstí a cestu k úspěchu. Postupně vykládáme jeden po druhém dílky s motivy krajiny a napojujeme je na stále se rozšiřující mapu. Body se započítávají jak v průběhu hry, tak na jejím konci, a proto je vítěz znám až po konečném sčítání.

    V úterý, kdy na stůl přichází Zajíc a želva - pravidlově jednoduchá rychlovka s velkou možností taktizování a obrovským napínavým herním zážitkem, se ocitáme v prostředí známé stejnojmenné Ezopovy bajky. Sázku zajíce a želvy, kdo bude v cíli dříve, moc dobře známe. Ale jak to dopadne, když se k nim přidá ještě vlk, lišák a ovce? Každý má velmi osobitý styl, silné a slabé stránky. Je třeba si vsadit na zvířátka, která budou podle vás nejrychlejší, a s pomocí správných karet jim na cestě k vítězství dopomoci. Kdo se tedy nakonec postaví na stupně vítězů? Bude to rozvážná, ale vytrvalá želva nebo všemi mastmi mazaný lišák?

    Po kuřeti na paprice k obědu obsazuje naší klubovnu Mnoho monster. Příšerky... všude samé příšerky! V dynamické rodinné hře s šesti úrovněmi obtížností jde o to, které z potvor se mohou a nemohou dostavit na oslavu. Přesně dvě červené vypasené, jedna modrá hubená, více žlutých než červených… Pomocí oboustranných žetonů, jejich otáčením a nalezení správné kombinace v časové tísni hráči získají tučnou odměnu do svých truhliček.

    Ve středu se přesouváme do parku před budovou městské knihovny, abychom se utkali ve hře Mölkky, kterou s oblibou hrávali Vikingové. Hra je vhodná pro každého bez rozdílu věku, pohlaví a fyzické zdatnosti. Jedná se o původní finskou kolíkovou hru s jednoduchými, ale důvtipnými pravidly. Hází se házecím kolíkem na dřevěné kuželky ze vzdálenosti zhruba tří metrů. Body dostáváte buď za počet sražených kuželek, nebo v hodnotě čísla samostatně sražené kuželky. Kuželky se staví na místě, kam se zakutálí. Zvítězí ten, komu se jako prvnímu podaří získat přesně 50 bodů. Kdo však limit překročí, tomu klesá skóre na polovinu, tj. 25!

    Dalším dnem se s dětmi díky nejnovějšímu samostatně hratelnému tematickému rozšíření populárních Osadníků z Katunu ocitáme v Říši Inků. V době předkolumbovské Ameriky, kde v jihoamerických horách zakládáme vesnice a města. Věnujeme se obchodu s kokou, rybami a peřím. Rozšiřujeme svou síť silnic a zlepšujeme se v boji. Příběh se odehrává ve třech érách. Civilizace povstanou a zase zaniknou. První stavby pohltí divoká džungle, čímž vzniknou atraktivní území pro vesnice konkurujících kmenů. Dynamika hry se tak v průběhu partie zajímavě proměňuje, což vyžaduje, abyste neustále přizpůsobovali svoji strategii aktuální situaci.

    Páteční dopoledne obsazují klubovnu mocichtiví králové s cíli vybudovat ta nejskvělejší království v chytré strategické hře Kingdomino.  V rolích mocných panovníků se každý z nás pokouší hledat nová místa pro rozšíření svých panství. Vysíláme posly na všechny strany. Je nezbytné prozkoumat veškeré druhy krajiny - jezera je třeba přeplout, lesy je nutné projít a bažiny nezbývá než přebrodit. Za nimi se bude dozajista nacházet lepší prostředí, které poskytne území plná míru a klidu. Vítězství v této jednoduché moderní hře si vydobyde hráč, jenž nejlépe zužitkuje prosperitu z různých druhů krajin a významných budov.

    Posledním turnajovým hraním Schrödihraní se v rolích veverek ve hře Veverčáci snažíme projít skrz les, tak abychom se dostali k místu se spoustou oříšků.  Les je reprezentován vyloženými kartami v síti 3x3 karet obemknutými dvanácti dalšími, na nichž jsou vyobrazeny ořechy. Hráči si musí zapamatovat cestu podle orientačních bodů, které jsou však na druhé straně kartiček. Aby veverčák vytouženou odměnu získal, musí odvyprávět celou cestu (tři kartičky). Někdy si přitom musí pamatovat tvary - list, houba, kámen, jindy barvy - červená, žlutá a modrá.

    Příměstský tábor nám utekl jako voda. Celou akci provázela pohodová a přátelská atmosféra. Každý z účastníků si domů odnesl novou deskovou hru jako odměnu. Schrödingerův herní klub děkuje ZÁJA Centru za občerstvení, firmám Albi a Mindok za zapůjčení herních setů a poskytnutí odměn do turnajů.

    Závěrem Schrödingerův herní klub zve nejen všechny nadšence a milovníky moderních her, ale i nováčky na Schrödihraní – podzim v termínu 28. -30. října.


Stránky otevřeny 1. ledna 2010.